ada kek

1 Mayıs 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Lahana Sarması






Gelelim tarifine,öyle afilli şeyler yok. Hani derler ya anam babam usulü işte öyle.Rahmetli annemden öğrendiğime yanlızca nar ekşisi ve zerdeçalı ilave ediyorum.

Malzemeler

  • orta boy lahana
  • 1,5 sb pirinç
  • 4 adet ortaboy kurusoğan
  • yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz
  • 1tk kuru nane
  • 1 tk karabiber
  • 1 tk tuz
  • 1 tk kırmızı biber
  • 1çk kimyon
  • 1çk zerdeçal
  • 2 kesme şeker
  • 2 tk nar ekşisi (sos halinde ise 3 tk)
  • 1 sb zeytinyağ
  • 1 çb su
Yapılışı

İlk iş lahanaları kırmadan yapraklar halinde ayırıp,kaynar suda şekil alabilecek hale gelene kadar haşlayıp soğuk suya daldırıp çıkarıyoruz.
Kuru soğanları doğrayıp tavada biraz öldürdükten sonra, yıkanmış pirinçleri de ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
Sonra bütün baharatları ilave ederek bir kaç kez karıştırarak malzemelerle baharatları buluşturuyoruz ve nar ekşimizi de ilave ediyoruz.
En son bir çay bardağı suyumuzu ilave edip malzemenin suyu iyice çekmesini bekliyoruz. 
Ocaktan inmeden önce çok ince kıyılmış dereotu ve maydanozları da ilave ediyoruz.
Ocaktan inen iç malzememizi soğuduktan sonra lahana yapraklarını   sarıyoruz.
Yayvan bir tenceremizin tabanına varsa telimizi koyuyoruz .Izgara şeklinde telimiz yoksa, tencerenin altına kalın yapraklardan döşüyoruz. Çünkü sarmamız hemen tencerenin tabanına yapışıp yanabilir.
1 su bardağı ılık su ile kısık ateşte pişiriyoruz.
Piştikten sonra hemen servis kabına alıp üzerine çiğ sızma zeytinyağ gezdiriyoruz ve sarmalarımızın aralarına  limon yerleştiriyoruz.
Mutlaka lahana sarmamızın çok iyi soğuması gerek, hatta bir gün sonra servis yapılması daha uygundur.

2 yorum:

  1. dolmanın her halini seviyorum ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. sağol. seninde ellerine sağlık

    YanıtlaSil