ada kek

24 Ağustos 2014 Pazar

Kızılcık Marmelatı

     Merhabalar bir atasözü vardır.' Kan kusup kızılcık şerbeti içmek.'diye. Yani sıkıntılı bir durumu olupta bunu başkalarına belli etmeme durumu içindir bu söz. Sıkıntılı durumumuz olmadan Allah kızlcık şerbeti içmek nasip etsin diyelim. Kızılcık  hem antioksidan etkiye sahip, hemde bir ağrı kesicidir. C vitamini bakımından dan oldukça zengin değerlerimizdendir.
     Ancak yeterince değeri anlaşılamamış pek çok meyvelerimizden birisidir kızılcık. Ağustos ayının bu günleri tam kızılcık alma,dondurucuya koyma,kompostosunu ve reçelini yapma zamanıdır.
     Ben marmelatını  ve şerbetini yaptım. Ayrıca  bebek mamalarına ilave edebilir, bebek yoğurtlarına katarak meyveli yoğurt elde edebilirsiniz. Çocukların seveceğinden emin olabilirsiniz.
     Kızılcık Marmelatını mutfağa uzak kişiler bile kolayca yapabilir.
Aşağıda kızılcığın pazardan alınmış halini,sonra ocakta kaynamasını,güneşlenmesnii ve yemeğe hazır duruma gelmesini resimledim.
Malzemeler
  • 1 kg kızılcık
  • 500 gr şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yk limon
  • 1 tk tereyağ
 


Yapılışı
  • Kızılcıkları birkaç su değiştirerek yıkarız.
  • Tencereye alarak üzerine toz şekeri koyarak 1 saat bekletiriz.
  • 1 çay bardağı suyuda ilave ederek, çok kısık ateşe koyarız.
  • Hiç karıştırmadan kendi halinde şeker erir.
  • Artık karıştırarak üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alıp atarız.
  • İçine tereyağ ve  limon suyunu ilave ederiz.
  • 3 dk kadar daha karıştırıp ocağın altını kapatırız.
  • Tencerenin kapağını kapatıp soğumasını bekleriz.
  • Soğuduktan sonra kevgire alıp elimizle ezerek çekirdek ve kabuklarını ayrıştırırız.
  • Yayvan bir tabağa alıp 1 gün kızgın güneşte bekletiriz.
  • Kavonozlara doldurun,  ikram etmeye hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder