ada kek

20 Haziran 2016 Pazartesi

Pratik Kayısı Pestili

     Kayısı   çok sevdiğim bir meyve.  Tadı rengi, besin değeri muhteşem.
     Artık abur cubur dediğimiz hazır gıdaların yerine, pek çok anne çocuklarına fındık, fıstık, pestil gibi katkı maddesi olmayan gıdalar vermeye çalışıyor.
     Ellerinizle yaptığınız bir pestili çocuklarınıza ve misafirlerinize sunmak bir ayrıcalık bence.
     Yapımı  o kadar basit ki şaşıracaksınız. Bu sıcaklarda 2 günde işlem tamam.  Besleyici ve tertemiz.
     Öyle Anadolu'da yapıldığı gibi metrelerce  örtü, çarşaf, koca siniler vs. olmadan gayet pratik.
You tube da izlemek isterseniz.  https://youtu.be/WsEaTGm2KtQ



     Malzemeler 
  • 1 kilo yumuşak (olgun) kayısı
  • 1 Türk kahve fincan su
Yapılışı 
  • Kayısıları titizlikle yıkayın.
  • İki parçaya ayırıp çekirdeklerini  çıkarın.
  • 1 kahve fincanı su ile tencereye koyup ocağı çok kısık ateşte açın.( Tencerenin kapağı kapalı olsun.)
  • 10 dakikada iyice yumuşadıklarını göreceksiniz. Hemen ocağı kapatıp kapalı şekilde ılımasını bekleyin.
  • Kayısıları bir süzgeçe boşaltıp ezerek kabuklarından ayırın.
  • Ortalama 25-30 cm çapında 2 adet düz porselen veya cam tabağa ince bir tabaka olacak şekilde dökün.
  • Bol güneş alan yerde 2 gün bekletin. 
  • Malzemenin kalınlığına göre süre uzayabilir. Resimde gördüğünüz İncelik için 2 gün yeterli oldu.
  • Pestilin kenarından kaldırmaya çalışın tabağı temiz bir şekilde bırakıyorsa pestil kıvamında olmuş demektir.
  • İster tüm olarak ister şeritler halinde keserek, streç filme sararak muhafaza edebilirsiniz. 
  • Afiyetler olsun. 

9 yorum:

  1. Çok pratik tam benlik. Üstelik malzemesi çok az ve fazla şekerli değil o da benlik. Hem facebook sayfamda hem facebook profilimde paylaşayım:))
    Çok teşekkür ederiz paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ayrıca sayfanızda yayınlıyor olmanız beni çok mutlu etti. Sevgiler.

      Sil
  2. ne kadar pratik ve sağlıklı hiçbir katkı maddeside yok üstelik ellerine sağlık abla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Emine gerçekten çok pratik. Denemenizi isterim. Sevgiler

      Sil
  3. Çok güzel en kısa zaman da deneyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyecek olmanız beni mutlu etti. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Harika görünüyor, Birgül Hanım ellerinize sağlık, hayırlı ramazanlar, sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler . Size de hayırlı ramazanlar. Sevgiler.

      Sil
  5. Çok pratik bir tarif. Elinize saglik.

    YanıtlaSil