ada kek

11 Ekim 2016 Salı

Kolay Aşure

       Bu yıl Muharrem 2 Ekim Pazar günü başladı, 31 Ekim Pazartesi günü son bulacak. 10 ncu günü yani 11 Ekimde Aşure Günü. 
       Ancak siz istediğiniz zaman aşure yapabilirsiniz.
      Çocukluğumdan beri aşureyi çok severim. Rahmetli annemden öğrendiğim aşurenin öyle gram gram bir tarifi olmadığı..
      Kısa tarif şu şekilde.....Ama ana malzeme olarak mutlaka buğday, nohut ve kuru fasulye olmalı, Diğer malzemeler evinde ne varsa,,,,,,
      Kuru meyveler, yemişler,  mis kokan güzel baharatlar. .... Aşureyi her yapan mutlaka kendinden bir güzellik katar, bereketlendirir yaptığını, karıştırırken malzemelerini, duasını yapar, evinin bereketli olmasını diler.



      Farklı malzemelerle çok güzel tatların ortaya çıkması harika bir şey bence, umarım bu güzel manevi lezzetimizi tüm dünya tatma şansına sahip olur.     
       Ben bu gün yaptığım şekilde aşurenin pratik tarifini vereceğim. Miktarları istediğiniz şekilde değiştirebilir, malzemeleri damak zevkinize göre ilave edebilirsiniz.
        http://birgulunlezzetleri.blogspot.com.tr/2016/10/kolay-asure.html?m=0https://youtu.be/LmtFpjPes5w



Malzemeler
  • 2 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı pirinç (haşlanmamış)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı incir
  • 1 çay bardağı kayısı
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı fındık-fıstık-badem vs.
  • 1 elma
  • 1 portakal
  • 4 mürdüm eriği
  • 1 nar
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu
  • 1 çubuk tarçın
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı süt

Yapılışı
  • Kuru üzüm, incir ve kayısıları biraz ıslatıp yumuşattıktan sonra küçük küçük doğrayın hazır beklesin. Ayrıca portakal, erik ve elmaları yine küçük küçük doğrayıp hazırlayın.
  • Önceden haşlanmış bakliyatları 5 bardak sıcak su ile çubuk tarçını da koyarak kaynatın. 
  • Pirinci haşlamadan ilave ederiz ki, nişastası aşurenin suyuna geçsin ve jöleli bir kıvam elde etmek mümkün olsun.
  • Daha sonra 1 bardak sıcak süt ve şekeri tencereye ilave edin.
  • İncir dışında doğrayıp hazırladığınız malzemelerin hepsini ekleyerek kısık ateşte hafifçe karıştırarak kaynatın.
  • Ocağın altını kapatır kapatmaz kalan tüm malzemeleri ekleyerek birkaç kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatın.
  • 5 dakika sonra tekrar karıştırıp servis tabaklarına aşureyi koyarak dilediğinizce, nar, ceviz, fındık, fıstık, tarçın, keçiboynuzu ilavesiyle nasıl isterseniz o şekilde sunum yapabilirsiniz.
  • Afiyetler, bereketler çok olsun.

     

1 yorum:

  1. ben sevmem ama seveni çok aşurenin elinize sağlık :-))

    YanıtlaSil