ada kek

9 Ocak 2017 Pazartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

     Türkiye'de yaprak sarması yapılmayan bir ev yok sanırım. Hani derler ya ''her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır''. Benim de Yaprak sarmasını farklı bir pişirme yöntemim var. Sizlerle paylaşmak istedim.
     Üstelik piştikten sonra tek tek servis tabağına yerleştirme derdi yok. Hoş ve şık bu tarifi beğeneceğinizi umuyorum.


Malzemeler
  • 1/2 kilo kadar asma yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 adet soğan
  • 2 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü(bazen koymuyorum)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağında kaynatılmış ve süzülmüş 2 yemek kaşığı tane sumağın ekşi suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 limon suyu
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Yapılışı
  • Kuru soğanları mümkün olduğunca küçük doğrayın ve zeytinyağ ile soteleyin.
  • Önce fıstıkları sonra pirinci ilave ederek 5 dakika daha  kavurmaya devam edin.( pirinçler şeffaf hal alana kadar)
  • Kalan tüm baharatları ilave edin ve sumak suyunu da döktükten sonra pirinçler suyu çekince ocağın altını kapatın.
  • Dereotu ve maydanozları incecik kıyın, karışıma ilave edip biraz dinlenmesini bekleyin.
  • Asma yapraklarınız salamura ise az tuz kullanmanızda yarar var. Dondurulmuş veya taze ise sorun yok 1 tatlı kaşığı tuz koyabilirsiniz.
  • Hazırlanan yapraklara 1 tatlı kaşığı kadar iç koyup sıkıca sarın.(kolay sarmak için bakınız)
  • Tencerenin altını maydanoz ve dereotu sapları ile kaplayın.
  • Sarılan yaprakları üst üste değil, dik olarak tencereye yerleştirin. Böylece her sarma aynı oranda pişer.
  • Tencerenin yarısına kadar ılık su ilave ederek, kısık ateşte pişirin.
  • Piştikten sonra ılımasını bekleyin ve tencerenin boyutunda bir tabağı tencerenin üzerine koyarak tencereyi ters çevirin.
  • Servis tabağında dizili bir şekilde hoş görünüşlü sarmalarınız hazır. 
  • İsterseniz üzerine limon suyu ve zeytinyağ gezdirebilirsiniz.
  • Keşke bekletip soğuk sunabiliseniz.
  • Afiyetler olsun.

2 yorum:

  1. Ben sirf sarma yapabilmek için bahceye 6 asma ektim. O bahaneyle üzümden de faydalaniyoruz 😊

    YanıtlaSil
  2. Harika çifte yararlamak olmuş. Üzüm yaprak ayrıca güzel bir görüntü. Çok güzel. Sevgiler.

    YanıtlaSil