Peyniri Bebek Muamelesi ile Büyüten Şehir-KARS

gravyer peyniri nasıl yapılır, kars kaşarı nasıl yapılır, eski kaşar, kars kaşarı, boğatepe köyü, peynir imalathane,boğatepe köyü pansiyon,kars belediye başkanı, özel kalem müdürü, kars belediyesi,karsta yapılacak şeyler, karstan alınacak şeyler,zavot,gravyer peynir atölyesi, thy, pegasus,çıldır, sarıkmış, kazeti,kars peynir firmaları,isviçre,gruyere,mandra



      Tom ve Jerrry çizgi filmini izlemeyen yoktur sanırım. Bu çizgi filimi çok severdim ve hala da bu sevgiden vazgeçmiş değilim.
      Beni yollara düşüren  bu çizgi filmde sık sık görünen delikli peynirlerin bilinç altımda ki kalıntıları mı, yoksa lezzet merakım mı ? bilemiyorum ama, harika bir peynir yolculuğu yaptım.






       Kars ilklerin şehri derler, bu şehirde ben de pek çok ilkler yaşadım.
      Her girdiğim dükkan eski kaşar ve gravyer peynirleri ile doluydu. Çok az miktarda tel peyniri ve küflü peynir bulunuyordu. Petek ve sıvı bal ise daha geri planda kalmış.
     Halbuki 15 yıl önce Kamu kurumunda çalışırken Kars'lı arkadaşlar vasıtasıyla petek bal siparişi verirdik. Öğrendim ki Kars'daki hemen hemen her firmanın artık internet üzerinden satışı bulunuyor.


     Evet.. Planlarımın içerisinde gravyer ve eski kaşar ile bal satın almak, peynir konusunda bilgilenmek vardı. Ama bu kadar muhteşem bir peynir yolculuğu olacağını düşünmemiştim.
     Eski kaşar ve gravyer peynirinin yapım aşamalarına şahit olmak için tabi ki rota Boğatepe Köyü oldu.


     İsviçre'nin Gruyere kasabasında üretilen Gruyere peyniri bizde Kars Gravyeri olarak yer edinmiş. Boğatepe Köyünde dünyaca kalitesi onaylanan gravyer peynirinin ilk üretimi, Rus işgali sırasında köyü ziyaret eden bir Alman Peynir tüccarı sayesinde  başlamış.
      Önce Fabrikasyon denilen İmalathaneye gittim. Şaşırtıcı görüntüler beni bekliyordu.. Örneğin, imalathanenin dışında bir borudan dışarıya bembeyaz süt akıyordu. Peyniraltı suyu dediler. Ancak henüz lor bile yapılmadan atılan bol kalsiyum deposu sütün bir sonraki haliydi. . Neden lor yapılmadığını sordum.  Firma yetkilisi nereden bilsin, sarı saçlı şehirli kadın evinde peynir yapıyor. Şaşkın gözlerle fiyatının çok ucuz olduğunu, emeği ve maliyeti karşılamadığı için lor yapmadıklarını söyledi.


     Hayalim, kalsiyum deposu bu süt artığının bir gün en azından ekmek yapımında kullanıldığını görmek.  Bu şekilde kullanılsa, belki kalsiyum ilaçlarına bu kadar ihtiyaç kalmazdı diye düşünüyorum.
      Her ne kadar fabrikasyon olduğu söylense de eski kaşar peyniri de çoğunlukla el emeği ile yapılıyor.


     Kaşar peyniri için, süt krom kazanlarda mayalanıyor, daha sonra süzülüyor.
      Beklemeye alınıp, sertleşince tekrar buharda ısıtılıp, eritiliyor.
      Ve tezgah üzerinde hamur gibi katlayarak elle yoğruluyor. 3 kez bu işlemin tekrarından sonra çember kalıplara yerleştirilip, oda sıcaklığında soğumaya bırakılıyor.


     Bekleme odalarında ahşap raflar üzerinde 3 gün, günde iki kez olmak üzere alt üst çevriliyor.
      6 ay sonra yemeğe hazır hale gelen kaşarları 2 yıl boyunca biz de rahatlıkla tüketiyoruz.
Yapılan bu işlemlerin neresinde fabrikasyon var diye düşündüm. Biliyor musunuz, yalnızca suyun buharla ısınması işlemi, seri aynı gramaj kalıpları ve krom kazanların kullanılması zorunluluğu dışında bir şey bulamadım.
     Ben bu işleme ''çok emek çok lezzet'' dedim ama gravyer peynir yapımını görünce ve tamamen el emeğine ve bilek  kuvvetine dayanan işlemler karşısında saygıyla eğilmekten başka bir şey yapamadım.
     Eski usullerle gravyer yapımının başrol oyuncusu, altın ve bakır karışımından yapılmış devasa kazan.



     Kısaca anlatmak gerekirse, Gravyer Peyniri şirden mayası ile bu kazanda mayalanıyor. Sonra özel bezlerle askıya alınıyor.
      Büyük cenderelerde bekletip üzerine kat kat bezler örtülüp, ağırlık ile sıkıştırılıyor. Sık sık bu özel dokulu bezler değiştiriliyor, cendere sıkılıyor ve ağırlık arttırılıyor.. Bu cenderelerin İsviçre'den geldiğini, Türkiye'de üretilmediğini öğrendim.


     Geleneksel Gravyer bekleme odalarında, gerekli olan ısıyı yakalamak ve aynı lezzeti kaybetmemek, iyi bakteri üremesini sağlamak için hala soba yakılıyor. İçerisi saunadan biraz hallice diyebilirim.


     Gravyer tekerlerinin her biri 87-90 kilo civarında. Kabuklanmasının sağlanması için bu sıcak nemli odalarda bekletilen gravyerler insan gücü ile günde 2 kez çevriliyor. Bu size çok basit gibi gelebilir ama düşünün 90 kilo. Ayrıca ahşap raf üzerinde bu gravyerlerden en az 100 adet var.
     Peynirlerin üst kısımları kaya tuzu ile ele tuzlanıyor.
     90 kilo olan bir gravyer peyniri için ortalama 1200-1400 kilo civarında süt gerekli olduğunu biliyor musunuz? Yani kabaca 1 kilo gravyer 11-13 kilo civarında sütten üretiliyor.


     P.Ş peynir imalathanesinin kapılarını bana açan gravyerin yolculuğunu anlatan, Gravyerleri bebek büyütür gibi, severek dokunarak üreten Niyazi Bey'e teşekkürlerimi iletiyorum.
      Bir yerin bir konu üzerinde uzmanlaşması, kendini bu konuda tanıtması, tek olması ve kaliteyi koruması takdir edilecek bir olay. Kars üreticileri bu yola baş koymuş Tebrikler..
     Gelelim iyi bir gravyer peyniri nasıl olmalı.
     Rengi sarı, kabuğu koyu renkte olmalı,
     Delikleri 1-2 cm civarında olmalı,
     En az 6 ay bekletilmiş olmalı,
     Bir de mutlaka Kars'tan alınmış olmalı.
     Boğatepe Köyü'nün eski adı Zavot, yani Ruscada fabrika demekmiş. Birleşmiş Milletlerin kalkınma proğramının desteği ile Zavot adında bir Peynir Müzesi kurulmuş. Burada özellikle peynir yapımında kullanılan eski aletler bulunmakta. Elektirikler kesik olduğu için net göremedik ama müzenin varlığından mutlu olduk.


     Kars'a gelmeyi düşünüyorsanız. Boğatepe'deki mini pansiyonda kalabilir, mandıralarda peynir yapımı aşamalarına katılabilir, ot toplamaya çıkabilir, bu otlardan kurutup kendi çayınızı elde edebilirsiniz. Köyü ve civarını dolaşmak için bisiklet turları bile mevcut.


     Yol boyunca Aygır gölünün muhteşemliğini, yemyeşil çayırlarda ineklerin otladığını, organik yaşamın ne olduğunu ve hala gerçek bakkal amcanın varolduğuna şahit olabilirsiniz.


     Yollar harika, kış aylarında bile açık ve rahatlıkla yolculuk yapabilirsiniz.
     Aralık ayında Çıldır ve Sarıkamış için özel gezim olacak, Bu gidişimde kaz eti yemiş olsam da, gerçek kuyuda pişen kaz eti yemeden, mümkün değil Kars gezim bitmez. Kim bilir belki sınır ötesine doğru yol alır, Ağrı dağını daha yakından görür, tırmanışa geçebilirim.


    Kars şehrinin tarihi dokusu ve yöresel diğer lezzetleri ile ilgili yazıma blogumdan ulaşabilirsiniz.
      Çıldır gölü ve Sarıkamış ise Aralık ayı gezi planımda.


      Kars'tan neler alınır. Bence öncelikle peynir, peynir, peynir.
      (Bal, sarıyağ, eski kaşar, gövermiş çecil, tel peynir, gravyer, eski kaşar,) Eski kaşar 22-25 tl. Gravyer Peyniri 45-55 tl civarında, ancak ben özel olduğu söylenen yalnızca bir firmada olan 80tl.lik gravyer peynirinden de bir miktar aldım. Daha ucuz fiyatlara taze kaşar ve diğer peynirlerden de bulabilirsiniz, ben tercih etmedim.
      İstanbul'a dönüşte valizimden çıkanların bir kısmı.
   

      Ulaşım için İstanbul'dan Kars'a Türk Hava Yolları ve Pegasus ile ortalama 2 saatte ulaşabilirsiniz.
      Araç kiralama ücreti diğer şehirlerimize göre biraz pahalı.
      Hava limanından merkeze otobüs ve taksi ile ucuz bir bedelle kısa sürede ulaşabilirsiniz.
      Alışveriş yaptığım firmalardan öne çıkanlar.
      P.Ş mandıra
      Zavotlar Mandıra
      Alioğlu Ticaret
   
     Boğatepe Köyündeki imalathane ziyaretimde her türlü kolaylığı sağlayan ve muhteşem ilgileri içinKars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve Özel Kalem Müdürü Sevgili İlker Pekyıldız' a çok teşekkürler.

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

#kahve #türkkahvesi#içecekler #tariflerim #genel #yaşam #birgulunlezzetleri,2,#kek #kugelhopf #almankeki #cake #hamurişleri #genel #çaysaati #pratiktarifler #nefisyemektarifleri #tatlı,1,#Otizm #Balıkesir,1,#tariflerim #genel #yaşam #birgulunlezzetleri #dükkan #farkındalık,1,#yaşam #asgariücret #ücretler #asgariücretfiyatı #mmaş #asgarimaaş,1,23 Nisan,1,5 çayı,3,acı,1,AçelyaAkkoyun,2,ala,1,alıpazar,1,Alışveriş,6,alman,1,ana yemek,10,ana yemekler,16,anayemek,5,anayemekler,6,anne,1,anne yemeği,1,antioksidan,1,aperitif,1,Ariste,2,aristepeynir,1,ARTVİN,1,asit,1,aşure,4,Atatürk,1,atışmalık,1,atıştır,1,atıştırma,2,atıştırmalık,52,ATIŞTIRMALIK,15,Atıştırmalıklar,9,avukat,1,ayçekirdek,1,ayran,1,Ayranaşı,1,Ayva,1,ayvalık,1,ayvazşef,1,az şekerli,1,azşekerli,1,badem,2,bağ pastanesi,1,Bahar,1,bahar nezlesi,1,baharat,3,baharatlar,1,bakım,1,bakla,1,baklava yufkası,3,bakliyat,1,bal,4,balık,3,BALIK,1,balık çorbası,1,balıklar,2,balkabağı,5,Balkabağı çorbası,1,ballı,2,Balzamik sirke,1,barilla,2,basit,1,Başbakan,1,bayram,2,bayramı,1,bazlama,2,benim kızım,1,benimkardeşim,1,beş çayı,14,beş çayı lezzetleri,1,beş çayı tarifleri,2,beşçayı,1,beyaz çikolata,3,beyazçikolata,1,bezelye,1,biber,3,bimutfakikişef,1,biogranit,1,Birgulunlezzetleri,2,bisküvi,1,bitter,1,blogger,2,boomads,1,bostanpatlıcan,1,börek,4,börekler,11,börekler; pratik tarifler,1,Börülce,1,buğday,2,bulgur,9,bumerang,3,Burcu Esmersoy,1,burger,1,Cafe,1,ceviz,9,Chamallows,2,cikolatali,1,cips,1,coffe,1,contemporaryistanbul,1,cookplus,2,cosmed,1,cupcake,5,çabuktatlı,1,çarşı,1,çay,2,ÇAY SAAATİ,1,çay saati,5,ÇAY SAATİ,1,çay saatleri,1,çaysaati,1,ÇAYSAATİ,1,çıtır,1,Çiçek Tasarım,1,Çiğ köfte,1,çikolata,10,çikolatalı,4,çilek,5,çocuk,2,çocuk tabakları,1,çorba,5,çorbalar,9,Çörek,2,çörekler,2,çörekotlu,1,çörekotu,1,davet yemekleri,3,davet yemeler,1,davetyemekleri,1,Dekorasyon,1,DENEYİM,1,dereotu,3,dijitaldergi,1,direniş,1,diyet,11,DİYET,1,diyet yemekleri,2,diyet.,1,diyetyemekleri,1,dolma,1,dolma biber,1,dolmalar,2,domates,4,domates sosu,1,dondurma,1,DONDURMALI TARİFLER,1,dr otker,1,duyu,1,duyum,2,düğme,1,easy,1,eğitim,2,eğlence,1,ekler,1,ekmek,3,ekmekler,9,ekşi maya,1,El İşleri,1,elma,1,elmalıpay,1,enginar,2,erenköy,1,erik,1,erik kurusu,1,erişte,1,erkap,1,erzurum,1,Esans,1,et,1,et yemekleri,12,ET YEMEKLERİ,6,Etkinli,1,Etkinlik,38,ETKİNLİK,2,ETKİNLİKLER,34,etsiz burger,1,etyemekleri,2,ev yapımı,1,expresso,1,eylül,1,Fasulye,1,feslegen,3,festival,5,Festivaller,6,fındık,2,fındık unu,1,fındık yağı,1,Fırın Lezzetleri,1,fırın yemekleri,1,fıstık,3,fıstık ezmesi,1,fıstıklı,1,fosforlu cevriye,1,fransızyemekleri,1,gastronomi,1,genel,147,gezi,4,GEZİ,3,Gezi İstanbul,1,Gezi yazısı,1,geziler,2,gezilerim,1,GEZİLERİM,7,Girit Kabağı,1,gloria Jean's,1,gloriajeans,1,glutensiz,2,glutensiz kurabiye,1,Gnocchi,1,gurme gezi,1,Güneşli,1,güzel sunum,1,Güzellik,2,hafif,3,hamur,1,hamur işi,5,hamur işleri,4,hamuriçi,1,hamurişi,15,HAMURİŞİ,10,hamurişleri,3,HAMURİŞLERİ,12,harikalar mutfağı,1,harikalarmutfağı,1,Haşhaşlı,1,havuç,1,helva,3,hidiv kasrı,1,hindi,1,hindistan cevizi,1,hindistancevizi,1,HOBİ,2,hotel,2,hukuk,1,ıspanak,1,Ispanak,1,ıspanaklı,1,Ispanaklı,1,ıspanaklı kek,1,ızgara,1,Izgara,1,içecekler,2,İÇECEKLER,1,içi dolgulu ekmek,1,iftar,1,ikramlık,2,ilklokanta,1,irmik,3,istanbul,1,İtalya,1,jöle,1,kabak,4,kadayıf,2,Kadın,1,Kafkasör,1,kağıt helva,1,Kahvaltı,4,kahvaltı tabağı,1,kahvaltıda,1,kahvaltılık,39,kahvaltılıklar,2,Kahvaltilik,6,kahve,1,kakao,4,kakaolu,4,kakaolu kek,3,kakaolu kekler,2,Kalecik,3,Kalecikun,1,Kanape,1,Kapadokya,1,kapya biber,2,kara,1,kara cuma,1,karaca,2,karadeniz,1,karnabahar kısırı,1,Kars,2,kaşar,2,kavrulmuş un,1,Kavut,1,kayısı,1,kaymak,2,keçiboynuzu,2,keçisütü,1,kedidili,1,Kefir,1,kek,13,KEK-PASTALAR,16,kekler,24,kemik gelişimi,1,kestaneli pilav,1,kırmızı soğan,1,kırmızıbiber,1,kış hazırlıkları,3,KIŞ HAZIRLIKLARI,3,kışlık,1,kıtır,2,kıtlama çay,1,kıyma,2,kıymalı,4,kızartma,1,kızılcık,1,kitap,1,kivi,1,kolay,19,kolay kurabiye,2,kolay pilav,1,Kolay tarifler,12,KOLAY TARİFLER,5,kolay tatlı,1,kolay yemek,3,kolay yemekler,1,kolaytarif,2,kolaytarifler,2,kolayyemek,1,Koly tarifler,1,konaklama,9,Kozmetik,1,köfte,4,köfteler,3,köşe yazısı,1,köz patlıcan,2,Kraker,1,krema,6,Kremşanti,2,krep,6,krepler,3,kruvasan,1,Kumpir,1,kurabiye,12,KURABİYE,1,kurabiyeler,8,KURABİYELER,3,kuru biber,1,kuru domates,2,kuru soğan,1,kuru vişne,1,kurutulmuş biber,1,kuruüzüm,1,Kuşkonmaz,1,kuşüzümü,1,labne,5,labneli,2,lahana,3,lansman,4,LatifeHanım,1,Lay's,1,Lays,1,lazanya,1,leopar,1,leziz,4,lezzet,3,lezzetli,1,limon,6,limonata,2,limonsuyu,1,lokanta,1,lokum,1,lor,4,luna,2,Madımak,1,makale,1,MAKAN,1,makarna,3,makarnalar,2,Mantı,2,Mantılar,1,mapple syrup,1,maraş,1,margarin,1,Marsmelov,1,marşmallov,1,maya,2,mayalı,2,mayalı ekmekler,1,maydanoz,2,mayonez,1,mayonez tarifi,1,MEKAMEKAN,1,mekan,23,mekan öneri,2,MEKAN TANITIM,3,MEKAN TANITIMI,1,MEKAN TANITIMLAR,10,mekanlar,5,mekik börek,1,mevsimsebzesi,1,meyve,2,meyveli,4,meyveli kek,3,meyveli tarifler,4,meyveli tatlar,2,meyveli tatlılar,4,MEYVELİ TATLILAR,4,meyveli tatlılar ç,1,meze,11,mezeler,3,mıhlama,1,mısırunlu,1,mısırunu,2,milföy hamuru,1,milletvekili,1,mimoza yaşam merkezi,1,muffin,5,muratbey Ezine,1,muska,1,mutfak,1,muz,2,muzlu,1,Muzlu rulo,1,mücver,1,mürdüm,1,mürdümeriği,1,nane,6,Nar,2,nar ekşisi,1,Narlı,2,Nasıl Yapılır,1,nefesini keşfet,1,nefis,2,nefis yemek tarifleri,1,nero,2,Nevzine,1,nişasta,1,niyokki,1,nohut,3,nohut yemeği,1,noodle,1,Nudo,1,orecchiette,1,otel,2,oteller,2,ödüller,1,ödüllerim,1,ödüllü yemekler,2,özel gün,1,özgecan,1,özgürlük,1,ÖzlemMekik,1,Paça,1,paça çorbası,1,Pakmaya,1,pancake,2,pancar,3,pankek,4,Pasta,11,pastalar,2,Pastane Pidesi,1,pastırma,1,patates,4,patlıcan,1,pay,1,pazı,2,pekmez,4,pestil,1,petibör,1,peynir,10,peyniraltı suyu,1,peynirli,2,Pide,1,pilav,4,pilav siyah pirinç,1,pilavlar,6,PİLAVLAR,1,pirinç,3,Pizza,2,PİZZALAR,1,poaça,1,Poaçalar,1,portakal,3,pöç,1,pöçü,1,prarik tarifler,1,pratik,4,pratik lezzetler,1,pratik lezzetler,4,PRATİK LEZZETLER,2,pratik tarifler,17,PRATİK tarifler,2,PRATİK TARİFLER,5,pratik tatlı,2,pratik yemekler,5,pratiktarif,1,pratiktarifler,2,pratikyemekler,1,Pril,1,puding,1,pudra şekeri,1,pudraşekeri,5,püre,1,Queen,1,ramazan,2,reçel,2,reçeller,4,RefikaBirgül,1,reklam,1,rende,1,renkli,1,restaurant,3,reyhan,1,rezene,1,rom,1,rulokek,1,sabah,1,saglikliyemekler,1,sağlık,4,sağlıklı,2,sağlıklı tarifler,2,sağlıklıekmek,1,sahur,1,sakatat,1,salam,1,salata,7,Salatalar,13,salataler,1,Salça,2,sanat,1,sarma,2,sarmalar,2,sarmısak,2,sebze,4,sebze yemeği,3,sebze yemeğş,1,sebze yemekleri,22,SEBZE YEMEKLERİ,1,sebzeli,1,sebzeli burger,1,sebzeli yemekler,1,Sebzköfteler,1,senin sezon,1,Sergi,1,serin,1,sevgililergünü,2,sevinç,1,seyahat,8,seyahat acentaları,1,sıcak,1,sıvıyağ,2,sızma zeytinyağ,3,simit,1,simit salonu,1,sirke,2,siyah pirinç,1,soğan,2,soğan çorbası,1,soğuk,3,SOĞUK TATLILAR,5,somon,1,sos,7,Sufle,1,sunum,1,susam,5,susam yağı,1,Susuz manikür,1,SüreyyaAğaoğlu,1,süt,9,sütlaç,1,sütlü,6,sütlü tatlı,2,sütlü tatlılar,2,SÜTLÜ TATLILAR,12,şarap,1,Şehirler,2,şehriye,1,şehriye pilavı,1,şeker,7,şeker hamuru,1,şekerhamuru,1,şekerli çay,1,şekersiz,3,şerbet,1,şerbetli tatlı,1,şerbetli tatlılar,2,ŞERBETLİ TATLILAR,3,şerbetlitatlı,1,şerbetsiz tatlılar,1,ŞIK SUNUMLAR,1,şımarık,1,şile,1,T,1,tadım,6,tadım etkinlği,1,tahin,4,tahinli börek,1,tam bugday unlu,1,tambuğday,2,tambuğdayunu,1,tanen,1,tanıtım,8,TANITIM,2,TANITIMLAR,3,tarhana,3,tarif,1,tarifler,46,TARİFLER,18,tariflerim,44,TARİFLERİM,139,tariflerim. kolay tarifler,1,TARİH,1,Tartelot,1,tartlar,1,tat,1,tatil,2,tatlı,35,TATLI,4,tatlı kurabiyeler,3,tatlı tarifleri,2,Tatlı; pratiktarifler,1,tatlılar,23,TATLILAR,31,tavsiyeevi,1,Tavsiyeler,1,tavuk,1,Tavuklu Yemekler,1,taze peynir,1,taze sarmısak,1,tazedirekt,1,tefal,1,tencere,1,tencere yemekleri,1,tereyağ,5,tereyağı,9,tersane İstanbul,1,toplantılar,1,tost ekmeği,2,Trabzon,1,travel,1,travels,3,tTefaloptigrill,1,tti,1,tur,1,Turizm,3,TURİZM,1,turşu,1,Turta,3,turtalar,2,tuz,1,tuzlu,11,Tuzlu atıştırmalıklar,1,tuzlu hamur işi,1,tuzlu kurabiyeler,1,Tuzlu tatlar,1,tuzlular,12,Türkiye,1,tv çekimi,1,tv çekimleri,1,tv programları,2,TV PROGRAMLARIM,7,tv proğramları,5,Ulaşım,6,un,8,un pudra şekeri,1,Uneller,1,ülkeler,1,ÜRÜN,3,üzümsuyu,1,Valentine's Day,1,valentines,1,vegan,1,vejetaryan,1,VEJETERJAN,1,vejeterjanlara uygun,1,vejeteryan,15,vejeteryan yemekler,2,Videolu tarifler,18,VİDEOLU TARİFLER,5,vişnesulu kek,1,waffle,4,woodyville,1,workshop,5,yağsız,1,yardımcı yemek,1,yardımcıyemek,1,yarışma,1,YAŞAM,56,yaz,2,yazlık,1,yazyemeği,1,yemek,22,yemek hikayeleri,2,yemek mekanları,2,yemek tarifleri,16,yemek tariflerim,3,yemek videosu,1,yemekler,21,yemekler tarifler,1,yemeklerim,4,yemeklerim.,1,yemeklerin,1,yemiş,2,yeni lezzetler,2,Yeni yayın birgulunlezzetleri,1,yeşil mercimek,1,yeşilzeytin,1,yogurt,2,yoğurt,7,yöresel,12,yöresel lezzetler,3,yöresel yemekler,6,yöreselyemek,1,yöreseyemekler,1,yufka,2,yulaf ezmeli,1,yumurta,13,Yurt Dışı,5,Yurt İçi,5,yurtiçi,5,zencefil,2,zerdeçal,6,zerdeçallı,1,zerdeçel,1,zeytin,3,zeytinezmesi,1,zeytinli,1,zeytinli ekmek,1,zeytinyağ,1,zeytinyağı,5,zeytinyağlı,9,ZEYTİNYAĞLI,2,zeytinyağlı yemekler,2,ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER,1,zeytinyağlılar,9,
ltr
item
birgülün lezzetleri: Peyniri Bebek Muamelesi ile Büyüten Şehir-KARS
Peyniri Bebek Muamelesi ile Büyüten Şehir-KARS
gravyer peyniri nasıl yapılır, kars kaşarı nasıl yapılır, eski kaşar, kars kaşarı, boğatepe köyü, peynir imalathane,boğatepe köyü pansiyon,kars belediye başkanı, özel kalem müdürü, kars belediyesi,karsta yapılacak şeyler, karstan alınacak şeyler,zavot,gravyer peynir atölyesi, thy, pegasus,çıldır, sarıkmış, kazeti,kars peynir firmaları,isviçre,gruyere,mandra
https://1.bp.blogspot.com/-ywV_Z29jTwU/WUj_3kKbD3I/AAAAAAAAFGU/UInwueWpA0kP3WOs3HBphXUf6tfMN4qJgCLcBGAs/s640/20170613_182322-01.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-ywV_Z29jTwU/WUj_3kKbD3I/AAAAAAAAFGU/UInwueWpA0kP3WOs3HBphXUf6tfMN4qJgCLcBGAs/s72-c/20170613_182322-01.jpeg
birgülün lezzetleri
http://www.birgulunlezzetleri.com/2017/07/peyniri-bebek-muamelesi-ile-buyuten.html
http://www.birgulunlezzetleri.com/
http://www.birgulunlezzetleri.com/
http://www.birgulunlezzetleri.com/2017/07/peyniri-bebek-muamelesi-ile-buyuten.html
true
1207492432906278779
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Herhangi bir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Daha fazla oku Cevap Cevabı İptal Et Silmek By Home SAYFALARI POSTS Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğiniz ile eşleşme bulunamadı Eve dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pz Pzt Sl Çrm Prş Cm Cmt Ocak Şubat Mart Nisan May Nsn Haz Agus Eyl Ekm Ksm Arl Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Şu anda 1 dakika önce $$ 1 $$ dakika önce 1 saat önce $$ 1 $$ saat önce Dün $$ 1 $$ gün önce $$ 1 $$ hafta önce 5 haftadan fazla önce İzleyiciler Takip et BU İÇERİK ÖNEMLİDİR Lütfen paylaşın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız