ada kek

1 Mayıs 2013 Çarşamba

Rengarenk Bulgur Pilavı


 Aslında Chefika nın pirinçli rengarenk pilavından esinlenerek yaptım.
     Ben yaptım diye söylemiyorum, gerçekten lezzeti harika.
     Pirinçli versiyonunda kırmızı köz biber, safran kullanılmıştı.
     Mevsimi olmadığından sanırım kırmızı biberler manavda çok pahalı idi. Safranda mağlum Türkiye deki  en pahalı baharat, üstelik gerceğini bulmak çok zor. Pirincin de başına gelenleri  biliyorsunuz biraz dedikodusu çıktı gdo vs. gibi.
     İşte bu gibi nedenlerden alternatif  oluşturdum. Safran yerine zerdeçal, kırmızı köz biber yerine kendi kuruttuğum domatesleri kullandım.
     Vee bu güzel pilav ortaya çıktı.


 Malzemeler
  • 2 sb pilavlık bulgur
  • 1 sb haşlanmış bezelye (konservede olabilir)
  • 1 sb kurutulmuş domates
  • 1 sb havuç rendesi
  • 2 tk zerdeçal
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 yk zeytinyağ
  • 1 yk tereyağ
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı
     Yayvan bir tencereye 2 yk yağımızı koyup , soğanları kavuruyoruz.
     Daha sonra bulgurumuzu ilave edip biraz daha kavurduktan sonra, tuz ve karabiberi ekleyip bulgurların üzerini geçecek kadar ılık su ilave ediyoruz. (Yaklaşık 3 sb kadar )
     Su miktarı bulgurun cinsine göre değişiyor.( Komşum bana bulguru Malatya dan getirdiği için ben biraz fazla koydum. Normal bulgurlara göre daha kepekliydi.)
     Pilavımızın suyu kaynamaya başlayınca hemen ocağımızın ısısını en düşük dereceye getiriyor ve suyu çekene kadar pişiriyoruz.
     Diğer tarafta kuru domatesleri ılık suda 20 dk bekletip incecik doğruyoruz.
Rendelenmiş havuçları 2 kaşık zeytinyağ ile hafif kavuruyoruz.
     Pişen pilavımızı biraz ( 5 dk) dinlendirdikten sonra 1 yk tereyağı ekliyor güzelce harmanlıyor ve pilavımızı 4 eşit parçaya bölüyoruz.
     Pilavın bir kısmına haşlanmış bezelyeleri,  bir kısmına havuçları, bir kısmına kuru domatesleri ve diğer kısmına da zerdeçalı ilave edip fazla soğumasına meydan vermeden her malzemeyi ayrı ayrı karıştırıyoruz.
     İstediğiniz şekilde (yuvarlak , kare veya yukarıdaki benim kabım gibi dikdörtgen )biraz derin bir kaba sırası ile iyice bastırarak pilavları yerleştiriyoruz.
     Vee ...  ters çevirip harika bir sunum elde ediyor , servise hazır hale getiriyoruz.
     Afiyet bal şeker olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder