ada kek

26 Ağustos 2014 Salı

Erik Pestili -Anadolu'dan-

     Mis gibi Anadolu kokan, hem yöresel olan, hemde hiçbir yöreye ait olmayan bir şahaserimizdir pestil.  Hiç bir ülkede bu kadar doğal olan, güneşle pişen, şekil değiştiren,uzun süre dayanan, besleyici bir ürün var mı? Sanmıyorum. Pestillerimiz fazla kıymet görmemiş bu güne kadar..Değeri anlaşılamamış.
     Çok değerli bir besin kaynağımız olan pestil, bir o kadar da mütevazi.
     Yapımı o kadar kolay ki, üstelik hiç masrafı yok. Çocuklarımızın beslenme çantalarından eksik etmiyelim. Hepinizi  bu güzelliği yapmaya davet ediyorum

Malzemeler
  • 1 kğ kırmızı erik
  •  1 çay bardağı su
Yapılışı
  • Erikleri yıkayıp bir tencereye koyarız.
  • Üzerine su ilave ederiz.
  • Bir taşım kaynatıp ocağı kapatırız.
  • Soğuduktan sonra süzgeç veya kevgiri geniş bir kabın üstüne koyarız.
  • Tencerenin tamamını boşaltırız.
  • Süzgeçten elimizle baskı yaparak tortuların alta geçmesini sağlarız.
  • Süzgeçin üzerinde eriğin çekirdekleri ve kabukları kalana kadar baskıya devam.
  • Yayvan kabı veya tepsiyi direk 3 gün kızgın güneşe bırakalım.
  • Eriklerimiz bir kumaş gibi pestil halini alacaktır.
  • Bir kenarından çekerek tepsiden ayrıştırırız.
  • Sonra istediğiniz ölçüde kesip,Streçe sarın istediğiniz yerde muhafaza edin.
  • Abartmayım ama yıllarca yiyebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Bu ne hoş bir görüntü, eminim lezzeti de çok güzeldir. Bu lezzeti böyle resmetmek de bir sanat doğrusu. Tablo gibi olmuş, resmi duvara asılsa değer.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, ne güzel sözler. Fotoğraf çekerken güneş bana yardım etti Görmekte bir sanattır diyorum.Bu lezzeti denemenizi tavsiye ederim. Çok kolay tam mevsimindeyiz.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bırgulcum ellerine sağlık muhteşem olmuş

    YanıtlaSil