ada kek

10 Ekim 2016 Pazartesi

Un Kurabiyesi (Sonbahar Kurabiyesi)

     Sonbaharın gelişi nedense hep geçmişi hatırlatır bana. Eskileri düşünmeye başlarım ama öyle uzaklara bakarak değil....bu aylarda hep gözüm yerlerde olur benim.
     Sonbaharda yaprakların o kadar güzel renkleri vardır ki. Bazen üzerine basmaya kıyamam. Alır eve getirir hepsine tek tek , uzun uzun bakarım. Kahve içerken , kitap okurken bana arkadaşlık ederler adeta. Evimi süslerler
     Şimdilerde nerede bilmiyorum ama, benim kuru yaprak koleksiyonum vardı. Tıpkı pul defteri gibi isimleri, tarihleri, hikayeleri ile her bir kuru yaprağın kendine ait ayrı ayrı sayfası....renkleri....
     Bu gün eskilerden kalma, şimdilerde biraz unutulan ama herkesin tanıdığı bir kurabiye yapmak istedim.     Un Kurabiyesi.....Özlemişim...... artık Sonbahar Kurabiyesi olsun adı... üzerine kar yağmasına izin veren sonbahar yaprakları gibi değil mi......


Malzemeler
  • 125 gram tereyağı
  • 50 gram buğday nişastası (tepeleme 3 yk kadar)
  • 50 gram pudra şekeri(tepeleme 3 yk kadar)
  • 300 gram un (2-2,5 sb kadar un aşamalı olarak ilave edilmeli)
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı
  • Tereyağ oda sıcaklığına geldikten sonra, un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeleri bir kaba alın.
  • Un ve kabartma tozunu eleyin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar unu azar azar ilave ederek diğer malzemelerle birleştirip yoğurun.
  • Hamur homojen olmalı, Fazla un katıp kuru ufalanan bir hamur olmamalı. O nedenle unu ihtiyaç hissettikçe ilave edin.
  • İstediğiniz büyüklükte parçalar alıp yuvarlayın ve üzerine hafifçe bastırıp, pişirme kağıdı serili tepsiye koyun.
  • Yuvarladığınız hamurların üzerine bıçakla çizikler atın.
  • 160 derece ısınmış fırında kurabiyeler beyaz hal alana kadar pişirin. ( 15 dakika kadar)
  • Kurabiyelere hiç dokunmadan soğumasına izin verin.
  • Üzerine pudra şekeri eleyin ve servis tabağına alın.
  • Afiyetler olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder