ada kek

12 Kasım 2016 Cumartesi

KAYISILI VE ÖĞÜTÜLMÜŞ KİNOALI EKMEK

     Ülkemde yetişen tüm ürünleri seviyorum. Yöresel ürünler de favorim. Hatta onları almak için şehir şehir gezmişliğim de vardır.
     Yeni yeni ürünleri tanımak, yeni lezzetler denemek, mutfakta sürpriz tatları beklemekte çok güzel bir duygu.
     Mutfağım benim laboratuvarım.  Hımmm .. birisi bunu söylemişti galiba..


     Kinoa ülkemizde bir süre önce kullanılmaya başladı. Besin değerinin oldukça fazla olduğu kabul görmüş durumda. Genelde salatalarımıza, pilavlarımıza eşlik ediyor.
     Yurtdışı gezimde, bu kez kinoa'nın öğütülmüş olarak satıldığını gördüm. Bir şeyler yapmak için tabi ki hemen aldım.
     İlk  denemem ekmek oldu. Kek kıvamında, hele kızartıp tereyağ ile şahane oldular. Daha sonra da bir tatlı yapıp tarifini sizlerle paylaşacağım.
     İşte malzemeler ve tarifi.


Malzemeler
  • 200 gram öğütülmüş kinoa
  • 100 gram tam buğday unu
  • 300 gram peyniraltı suyu veya 350 gr ayran
  • 50 gram sıvı yağ
  • 25 gram şeker
  • 10 gram tuz
  • 1 paket maya
  • 75 gram kuru kayısı
  • 25 gram ceviz

Yapılışı
  • Öğütülmüş kinoayı peyniraltı suyu veya ayran ile birkaç saat bekletin.
  • Kayısıları küçük parçalar hainde doğrayın.
  • Daha sonra tüm malzemelerle birlikte yumuşak bir hamur yapın.
  • Yaklaşık 15x30 cmlik kek kalıbını tereyağ ile yağlayıp,üzerine un serpin.
  • Hamuru kek kalıbında mayalanmaya bırakın.
  • Hamur mayalandıktan sonra önce 200 derecede 10 dakika, sonra 160 derecede 20 dakika kontrollü olarak pişirin.
  • Soğuduktan sonra keserek dilediğiniz şekilde sunabilirsiniz.
  • Özellikle incecik dilimleyip ekmek kızartma makinasında kızartıp, tereyağı sürerek servisi tavsiye ederim.
  • Afiyetler...

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık ekmekler de çeşitler artıyor:)

    YanıtlaSil
  2. ellerine saglık cnm muhteşem gürünüyor :)

    YanıtlaSil