ada kek

31 Ocak 2017 Salı

Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeği

       Ekşi Mayalı Ekmeklerin yapım aşamaları uzun olduğu halde keyifle yapılıyor.
       Yeter ki mayanızı benim gibi yok etmeyin. Çok üzüntü duydum. Düşünün 1 yılı aşkın süredir, beraber olduğunuz bir arkadaşınız birden bire ülke değiştirmiş.
        Aynen o duyguyu hissediyorsunuz.
        Bu ekmeğimi işte o arkadaş ile 1 yıl önce yapmıştım.  İstek üzerine paylaşıyorum.


   Malzemeler
  • 400 gram Çavdar Unu
  • 200 gram buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 125 gram ekşi maya
  • 400 gram ılık su
Yapılışı
  • Tüm malzemeler ile en az 10 dakika hamuru yoğurun.
  • Üzerini kapatarak mayalanmasını bekleyin.
  • Kabarma başladıktan sonra ortalama 1 saat tekrar 10 dakika kadar yoğurun.
  • Ortalama yarım saat ara ile hamuru  2 kez daha 1 dakika kadar kısa olarak yoğurun.
  • Sonra üzeri kapalı olarak pişireceğiniz kaba koyarak son mayalanmasını bekleyin.
  • En az 3 saat kadar bekletin.
  • Fırını 200 derece ısıtın.
  • Fırının içine su dolu kap koyun.
  • 30 dakika sonra fırın ısısını 180 dereceye indirin ve ortalama 45 dakika daha pişirin.
  • En az 1 saat bir bez üzerinde soğumasını bekleyin.
  • Afiyetler olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder